2009 m. rugpjūčio 20 d., ketvirtadienis

UsuO arba, kai moksleivis vienai dienai tampa studentu

Neseniai savo elektroninėje pašto dėžutėje radau laišką iš olimpiados.lt svetainės. Tai buvo kvietimas atsakyti, jų internetinėje svetainėje, į klausimus, skirtus prisiminti UsuO projektą.

UsuO – tai trumpinys žodžių junginio ,,universitetas su oranžiniu“. Norėčiau trumpai Jums pristatyti šį projektą, kuriame ir pačiai ne taip seniai teko dalyvauti.

Taigi, prieš pusmetį besilankydama toje pačioje olimpiados.lt svetainėje pamačiau užrašą ,,UsuO“. Nustebusi keista trumpinio konstrukcija, bet kartu ir susidomėjusi susiradau informacijos apie šį projektą. Tinklapyje buvo skelbiama, kad vyresniųjų klasių mokiniai (10-12 kl.) gali registruotis ir praleisti dieną su pasirinktos specialybės studentu. Mano susidomėjimas padidėjo, kadangi nors buvau vienuoliktos klasės moksleivė, tikrai dar nebuvau nusprendusi kurį universitetą rinktis ir kokią specialybę studijuoti. Todėl nedelsiant užpildžiau anketą ir laukiau atsakymo.

Po gero mėnesio savo "gmail" dėžutėje radau laiškelį nuo Renatos. Renata buvo iš Vilniaus universiteto, gamtos mokslu fakulteto (nors tuo metu to nežinojau). Tiesiog įsivėlė maža klaidelė. Pildžiau anketą dviem skirtingom specialybėm - KMU gydomajai medicinai ir VU Kaune lietuvių filologijai. Nesitikėjau, kad galiu gauti laišką iš VU medicinos studentės. Išaiškėjus tikrosioms aplinkybėms, perkėlėm susitikimo datą vėlesnei savaitei ir laukiau būsimo susitikimo.

Taigi, po tos savaitės keliavau į sostinę. Be penkiolikos 8 prie universiteto durų manęs laukė šviesiaplaukė, pirmakursė, vilnietė Renata.

Keliavome į biochemijos paskaitą. Neneigsiu paskaita buvo nuobodoka, apie ATP, NAD‘us ir FAD‘us ir kitas biologijoje taikomas sąvokas. Vėliau vyko anatomijos ir psichologijos paskaitos. Didžiausią įspūdį paliko anatomija. Tai nebuvo vien teorinė paskaita, bet kartu ir praktinė. Pamačiau tai, ko jokiam biologijos vadovėlyje nepamatysiu ;) . Po paskaitų draugiškai išsiskyrėm, susitarusios, kad jei man iškils kokių nors klausimų, ji pasistengs man į juos atsakyti .

Grįžusi į Kauna dalinausi įspūdžiais su draugais, norinčiais stoti į mediciną, kadangi tikrai turėjau ką papasakoti. Ir netikėtai po poros savaičių vėl radau laišką savo elektroniniam pašte, šįkart nuo Aušros. Aušra buvo KMU trečiakursė, gydomosios medicinos studentė. Sutarėm susitikimo datą ir jai išaušus stovėjau prie KMU klinikų pastato.

Susipažinau su Aušra, kadangi ji buvo nevietinė, o klaipėdietė, buvo ypač įdomu sužinoti, kaip jai sekėsi įsikurti svetimame mieste, kokia Kauno bendrabučių būklė, kokia jos nuomonė apie mano gimtąjį miestą...

Pirmoji paskaita buvo praktinė, mikrobiologijos laboratoriniai darbai. Jos metu stebėjau kaip studentai grupelėse atlieka bandymus, tai pat turėjau progą apsivilti baltą gydytojo chalatą ir apžiūrėti keletą bakterijų mėginėlių pro mikroskopą.

Po paskaitos troleibusu važiavome į Kauno centrą, patį KMU universitetą. Joje vyko farmakologijos paskaita. Studentai sprendė įvairias užduotis, o aš, tiesą sakant, skaitinėjau savą knygą. Po pusantros valandos Aušra aprodė nematytas universiteto patalpas – muziejus, anatomijos kabinetą, auditorijas. Su Aušra ir dabar palaikau santykius Facebook.com svetainėje.

Taigi, UsuO projektas man buvo labai naudingas. Nors ir neteko apsilankyti pas filologiją studijuojančius studentus, medicinos universitetai man paliko neišdilsiančius įspūdžius. Ypač naudinga tai, kad turėjau galimybę palyginti du skirtingus universitetus, tiek atmosferą tvyrančią juose, tiek paskaitų dėstymo būdus. Tai pat, susipažinau su įdomiais, draugiškais žmonėmis. Jei bus galimybė ir ateinančiais mokslo metais dalyvauti projekte - būtinai dalyvausiu. Patarčiau ir Jums :) Sėkmės! :)

Daugiau informacijos
http://www.olimpiados.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=601&Itemid=439

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą