2009 m. rugpjūčio 12 d., trečiadienis

Viešas skundas dėl Kauno miesto viešojo transporto kontrolierių veiksmų

Blaiviai mąstantiems žmonėms juoką kelia Kauno miesto viešojo transporto pareigūnų darbo nuostatos: sumažinti keleivių, važiuojančių be bilieto, skaičių, o pažeidėjams, kurie dažniausiai būna bedarbiai, neturintys pastovaus darbo, maksimaliai padidinti baudą iki šimtų litų. Iš tikrųjų daug neįgyvendinamų pažadų!

Vakar vėl įsitikinau, kad saugos tarnyboje “Argus” dirbantys asmenys toliau verda savo sultyje: be jokios garbės, be gėdos jausmo, be sąžinės graužaties! Natūralu, dėsninga, kad burbulas nesprogsta iš naujo. Viskas iš pradžių.

Lietuvoje dažnas – ypatingai bedarbio statusą turintis žmogus – skundžiasi didžiulėmis baudomis už važiavimą viešuoju transportu be bilieto. Gal apskritai galima gyventi be mokesčių naštos? Kvietimas mažinti baudas kiekvieno ausiai būtų tikrai malonus. Akivaizdu, nors ir neįtikėtina bet dėl esminių problemų, egzistuojančių tarp viešojo transporto kontrolierių ir pažeidėjų, iki šiol nesutaria niekas.

Jau šimtą kartų sklandžiai rašiau apie Kauno miesto viešojo transporto kontrolierių padarytus šiurkščius pažeidimus. Ačiū dievui, tądien išvengiau aštrių ir konfliktiškų situacijų.

Kiekvienąkart mano ginčai su viešojo transporto kontrolieriais yra formalūs, todėl stengiuosi mandagiai spręsti iškilusias problemas arba skaudžiai įgelti žmogui, akivaizdžiai piktnaudžiaujantis savo tarnybine padėtimi. Dabar vėl drįstu išsakyti savo asmeninę nuomonę dėl neteisėtai naudojamus viešojo transporto pareigūnų veiksmų. Pareiga yra pareiga.

Gerbdamas Lietuvos Respublikos įstatymus, skundą rašysiu Ezopo kalba.

Šių metų rugpjūčio 11 dieną, antradienį, Kaune, apie 13.00 val., autobuse Nr. 34, Parodos gatvėje esančioje autobusų sustojimo stotelėje, mane sulaikė saugos tarnybos „Argus“ kontrolieriai, nes, važiuodamas miesto viešuoju transportu, neturėjau vienkartinio bilieto.

Nors turėjau asmens tapatybės kortelę, tačiau viešojo transporto kontrolierių noras važiuoti į policijos komisariatą buvo didelis. Paskui vienas iš kontrolierių, netikėtai pamatęs, kad keleivių, važiavusių viešuoju transportu be bilieto, sulaikymo operaciją slaptai filmuojama skaitmenine vaizdo kamera, iš karto puolė į kraštutinumus. Kontrolierė kažkodėl į mikroautobusą nepasodino kitos merginos, taip pat padariusios administracinės teisės pažeidimą pagal LR ATPK 272 str. Matyt trumpai pamiršo savo nuolatinio darbo pagrindus - visiškas arba dalinis atminties praradimas.

Paklausęs, ar patikrino pažeidėjos dokumentus, kontrolierė parodė iniciatyvą, cituoju: “Ateik, panelė. Ar turi pažymėjimą? Ar turi dokumentą? Važiuojame su mumis (įtariai pasižiūri į vaizdo kamerą, paskui lėtai uždaro mikroautobuso dureles) – „Mama turi gimimo liudijimą. Jai trylika metukų.”

Man keisčiausia, kad kontrolierė akivaizdžiai užstojo pažeidėją, o mergina, šalia manęs ramiai sėdėjusi mikroautobuse buvo kaip atpirkimo ožys. Tikiu, kad neturėdamas skaitmeninės vaizdo kameros ir viešojoje vietoje nefilmavęs dienos anekdoto verto scenarijaus, pažeidėja būtų nenubausta ir greitai paleista į “laisvę”.

Vaizdo medžiagoje žiūrėkite: Kauno miesto viešojo transporto kontrolieriai, tikrinantys miesto autobusų keleivių bilietus, nepagrįstai paleido pažeidėją.

1 komentaras: