2009 m. rugpjūčio 25 d., antradienis

Internetas - puiki priemonė išmokti užsienio kalbą

Lietuvių kalba nyksta, tai faktas, kurį mes visi puikiai žinome, tačiau nesiimame jokių priemonių jo sustabdyti. Dažnas lietuvis iškeičia gimtąją kalbą į anglų, vokiečių ar rusų, tačiau pasaulyje kartais nutinka ir visai priešingų dalykų.

Puikus mano žodžių pavyzdys – argentinietis Rodrigo Pardo, išmokęs lietuvių kalbą savarankiškai. Nors vaikinas neturi jokių giminiškų ryšių su Lietuva, jį žavi mūsų papročiai,kultūra ir ypač lietuvių kalba.

Trumpas interviu su Rodrigu :

Rodrigai, kas paskatino mokytis lietuvių kalbos?
Prieš trejus metus vienas draugas mokykloje papasakojo, kad pradėjo žaisti vieną lietuvišką žaidimą internete ir jį bežaisdamas išmoko keletą lietuviškų žodžių. Nusprendęs tiesiog pasižiūrėti kas tai per kalba, susidūriau su neįprastu dalyku – linksniavimu. Kadangi mane jis sudomino, pradėjau ieškoti informacijos apie lietuvių kalbos gramatikos struktūrą ir ją analizuoti.

Kodėl nenustojai mokytis lietuvių kalbos?
Kai pradėjau mokytis šios kalbos susipažinau su daug žmonių iš Lietuvos, interneto pagalba. Todėl tuo metu nusprendžiau, kad mokysiuosi tiek, kad galėčiau su jais laisvai susikalbėt. Taip pat, jei nesimokyčiau, jausčiausi nepasiekęs savojo tikslo – lietuviškai kalbėti lyg gimtąja kalba. Dar, be to, kiekvieną dieną randu kažką naujo ir įdomaus apie lietuvių kalbą, mane labai traukia lietuvių ir ispanų kalbų panašumai.

Kokias mokymosi priemones, be interneto naudoji?
Mokausi daugiausia interneto pagalba, dar turiu dvi lietuvių kalbos gramatikos knygas.

Kas buvo sunkiausia besimokant?
Sunkiausia - linksniai ir kirčiavimas.

Kokias kitas kalbas moki?
Be lietuvių kalbos dar anglų, šiek tiek graikų, šiuo metu mokausi kinų.

Neseniai atvykai į Lietuvą. Čia nuo rugsėjo mokysiesi Vilniaus universitete lietuvių filologiją, skirtą užsieniečiams. Kas per pirmąsias viešnagės dienas labiausiai Tave nustebino?
Keisčiausia man, nors iš anksto tai žinojau, kad žmonės sveikindamiesi ir atsisveikindami nesibučiuoja. Pas mus, Argentinoje, visiškai atvirkščiai. Nepažįstami žmonės bučiuojasi, o artimieji, gerai vieni kitus pažįstantys – apsikabina. Taip pat dar stebina oras. Lietui lyjant užeinu į kokią parduotuvę, o išėjęs stebiuosi , kad nebe lyja. Taip būna ir atvirkščiai.

Taigi paskutinis klausimas, ar lauki rugsėjo pirmosios?
Taip, net labai laukiu mokslų, kurie prasidės tik nuo rugsėjo trečiosios. Jei atsiras su kuo nueiti į kokį renginį, tuomet bus smagu ir per rugsėjo pirmosios šventę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą