2009 m. gruodžio 11 d., penktadienis

Asmuo ir asmenybė. Kuo skiriasi?

Asmuo ir asmenybė. Iš pirmo žvilgsnio atrodantys panašūs, iš tikrųjų šie žodžiai turi skirtingas reikšmes. Tad kuo jie skiriasi ir ką reiškia mūsų visuomenėje?
Asmuo - žmogus kaip atskiras individas. Tai reiškia, kad kiekvieną žmogų planetoje galėtume pavadinti asmeniu, nes biologine prasme mes visi esame atskiri individai.
Tačiau asmuo arba žmogus turi jausmus, protą, mintis bei teigiamų ir neigiamų savybių, jis yra vadinamas asmenybe. Asmenybe paprastai laikome stiprius (ne fiziškai, o dvasiškai), pasižymėjusius ar netgi pasiaukojusius dėl ko nors individus. Tad tai ir yra didžiausias skirtumas tarp asmens ir asmenybės.
Na, jei asmeniu laikome eilinį žmogų, tada kas mūsų visuomenėje yra asmenybė? Aš manau, kad tikrų ir garsių asmenybių mūsų pasaulyje nėra daug, tačiau paieškojus atsirastų.
Mano nuomone, pati tikriausia asmenybė buvo Motina Teresė. Ji tikrai yra verta šio vardo, nes tiek prisikentėjusi ir visą savo gyvenimą pašventusi Dievui ir nuskriaustiesiems, ji tikrai atliko tikrą žygdarbį mūsų visuomenėje. Ir, manau, nereikia aiškinti, kodėl ji vertesnė būti asmenybe, nei eilinis asmuo, kuris bijo garsiai išreikšti savo nepasitenkinimo valdžia ar valdingu viršininku. Tad Motina Teresė asmenybe tapo savo darbų dėka.
Dar vienas skirtumas toks, kad asmenybe negali tapti pilka pelytė, paklustanti visiems paliepimams, nekovojanti už geresnį rytojų. Asmenybės- tai siekiančios teisybės arba gėrio nesavanaudiškiems tikslams. O asmuo - kaip tas uodas, nepaliekantis jokio pėdsako istorijoje, iš Ezopo pasakėčios "Uodas ir Jautis".
Taip pat vertėtų prisiminti žymiausius lietuvių kovotojus už laisvę okupacijos metais ar 1991m. sausio 13-osios naktį. Jie turėjo būti tikrai stiprios asmenybės, kurios privalėjo nepalūžti spaudimui ir grasinimams. Taigi Lietuvoje buvo, o taip pat ir dar yra asmenybių, kurios sugebėtų kovoti su pikta darančiais.
Kadangi jau gimdami esame asmenys, tik eiliniai žmogeliukai, gaunantys kodą, norėčiau, kad augdami ugdytume save ir taptume stipriomis asmenybėmis, kad paliktume didelį pėdsaką mūsų visuomenėje ir kad mūsų vaikaičiai džiaugtųsi išgirdę tokius žodžius: " Tavo protėvis buvo paprastas asmuo, o tapo stipria asmenybe. Sek jo pėdomis!".

p.s. Kaip ir nuotraukoje, taip ir gyvenime - asmenybės šviečia iš toli!
p.s.(2) O kas Jums yra asmenybė?

1 komentaras: