2009 m. liepos 30 d., ketvirtadienis

Prisimenant tikrąją fotografiją


Gyvename skaitmeninių technologijų amžiuje, kuriame mus supa įvairios technologijos naujovės. Jei gilintumėmės vien tik į atskirą fotografijos sritį, per kelius dešimtmečius joje įvyko didelis perversmas. Retas šiuolaikinis jaunuolis iškeistų savo skaitmeninį fotoaparatą į analoginį, kurie buvo labai populiarūs ir vertinami pora dešimčių metų atgal. Pavyzdžiui į tokį fotoaparatą ,,Zenit‘as“, ,,Fed‘as“.

Fotografija man- puikus laisvalaikio praleidimo būdas, nuolat ką nors fotografuoju ar pati fotografuojuosi. Todėl kai neseniai draugas pasiūlė grąžinti senąją, tikrąją fotografiją į 21-ą amžių, maloniai sutikau.

Pagrindinis mūsų tikslas- su senoviniu fotoaparatu išfotografuoti juostelę, patiems ją ir joje esančias nuotraukas išryškinti. Laimei, draugas turėjo ,,Zenit‘ą“ ir foto didintuvą, todėl mums trūko tik nespalvotos foto juostos (abu labiau mėgstame nespalvotą fotografiją), foto popieriaus ir ryškalų.

Iškart ėmėmės darbo – surasti trūkstamas darbo priemones. Paieškas pradėjome nuo juostelės. Apvažiavę visus Kaune esančius foto centrus nusivylę grįžome namo- norimos juostos neradome. Tačiau iš vienos internetinės parduotuvės užsakyta juostelė atkeliavo per savaitę.

Antras ieškojimo etapas pasirodė dar sunkesnis. Mums, pradedantiems mėgėjams, nauji ryškalai ir popierius pasirodė šiek tiek per brangūs, todėl jų ieškojome interneto platybėse patalpintuose skelbimuose. Radome – Klaipėdoje. Taigi, gavę siuntinį ir išfotografavę juostą, skubėjome įsirengti laikiną foto dirbtuvę.

Nenorėdama juokinti profesionalių fotografų darbo eigos labai smulkiai nepasakosiu :) . Išryškinę juostą įdėjome ją į foto didintuvą. Tuomet nustatę reikiamą šviesos kiekį ir apšvietę norimos nuotraukos vaizdu foto popieriaus lapą, įmetėme jį į paruoštą ryškinimo skystį, vėliau į fiksažą. Fiksaže išmirkytas nuotraukas mirkėme vandenyje. Išdžiovinę nuotraukas turėjome pačių sukurtus atvaizdus :)

Nors nuotraukų kokybė neprilygsta padarytų foto centre, pačių padarytos nuotraukos žymiai brangesnės.



Kelios mūsų pagamintos nuotraukos:)

1 komentaras: