2009 m. liepos 1 d., trečiadienis

Moksleiviai universitete diskutavo apie žurnalisto profesijos iššūkius ir subtilybes

Liepos 1 dieną, trečiadienį, nuo 11 val. Vytauto Didžiojo universitete (Donelaičio g. 52, Kaunas) vyresniųjų klasių moksleiviai, mokytojai, jaunieji žurnalistai ir žiniasklaidos organizacijose dirbantys žurnalistai profesionalai susitiks diskusijai apie žurnalisto profesijos iššūkius ir galimybes.

50 vyresniųjų klasių moksleivių iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Alytaus, Vilkaviškio ir kitų Lietuvos miestų buvo atrinkti dalyvauti pirmajame Jaunųjų žurnalistų mokyklos susitikime, kuriame bus pristatyta VDU Jaunųjų žurnalistų mokykla.







Vytauto Didžiojo universitetas nuo rudens planuoja organizuoti reguliarius susitikimus mokyklos dalyviams, skatinti juos bendrauti tarpusavyje, bendradarbiauti su universitete leidžiamu laikraščiu, veikiančiais internetiniais naujienų portalais, supažindinti moksleivius su žurnalisto darbo pobūdžiu, skatinti kūrybiškumą ir ugdyti žurnalistus gebančius lengvai orientuotis šiandieninėje informacinėje erdvėje.

VDU Jaunųjų žurnalistų mokyklą koordinuoja jaunieji žiniasklaidos tyrėjai ir VDU Viešosios komunikacijos katedros doktorantai.

Gausybė paraiškų dalyvauti susitikime patvirtina, kad susidomėjimas žurnalisto darbu neblėsta, o žinių poreikis ir noras bendrauti, susitikti - didelis.

„Žiniasklaidos pokyčiai, nulemti internetinės žiniasklaidos, skatina apmąstyti žurnalisto profesiją. Įsivyrauja nuomonė, kad rašytoju gali būti kiekvienas. Todėl tampa neaišku, kokia turėtų būti informacijos amžiaus žurnalistika, ar tikrai reikia profesinio išsilavinimo, norint dirbti žurnalistu", - svarstė VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Viešosios komunikacijos katedros profesorė Auksė Balčytienė.

Žurnalistai profesionalai pirmojo susitikimo metu su moksleiviais pasidalins savo patirtimi, diskutuos apie iššūkius šiuolaikiniams žurnalistams, lygins darbą tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ir internetiniuose kanaluose.

Diskusijoje apie žurnalisto specialybę su moksleiviais dalyvaus Lietuvos ryto televizijos žurnalistė Kristina Karlonė, dienraščio „15 min“ internetinio puslapio redaktorė Raimonda Mikalčiūtė, VDU laikraščio „Universitas Vytauti Magni“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Indrė Sekevičienė, VDU internetinių portalų redaktoriai.

Jaunųjų žurnalistų mokykla taip pat turėtų padėti apsispręsti moksleiviams renkantis savo ateities specialybę.

„Šią vasarą į aukštąsias mokyklas stojantys abiturientai susiduria su begale klausimų, problemų, nežinomųjų. Valstybės finansuojamų vietų skaičių sumažinus labai ženkliai į norimas studijų programas įstoja gabiausi, tam kruopščiai besiruošiantys moksleiviai, todėl svarbu kuo anksčiau atrasti savą sritį ir susikaupti ties tais dalykais, kurie yra reikalingi stojant į pasirinktą studijų programą. Jaunųjų žurnalistų mokykla turėtų padėti moksleiviams įsitikinti, ar žurnalistinis darbas jiems yra priimtinas, o apsisprendus, - dėmesį sutelkti į tuos dalykus, kurie reikalingi stojimui, taip dinant savo galimybes įstoti ten kur tikrai norisi“, – teigė prof. Auksė Balčytienė.

8 komentarai:

  1. Buvo tikrai smagu ir tiek daug sužinojau :) Kolektyvas labai draugiškas, profesorės, doktorantės ir visi kiti asmenys taip pat. Džiaugiuosi, kad nuvykau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki visi dar karteli!! :)
    Tikiuosi visiems patiko musu pirmasis susitikimas. Perskaiciau jusu atsiliepimus :) dekui uz pastabas, kita karta bandysime taisytis. Tikiuosi kiekvienas is jusu issinesete bent siek tiek naudingos informacijos is musu paskaiteliu:)
    Sekmes kuribiniame darbe, lauksime jusu rasiniu. Grazios vasaros! :)
    Inesa.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagu, kad viskas vyko organizuotai. Nustebino, kad VDU nepatyrė visuotinės krizės ir primėmė mus išskiestomis rankomis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man taip pat labai smagu buvo ten dalyvauti. Ir paskaitos tikrai davė naudos ir sudomino, buvo nenuobodu klausyti:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki VDU nariai, atstovai ir galbūt būsimi kolegos!
    Pats didžiausias Ačiū už tokį šiltą sutikimą, priėmimą. Buvo smagu susitikti su žmogeliukais iš įvairių Lietuvos miestų miestelių. Taip pat labai patiko susitikimai su žurnalistėmis, VDU vadovėmis. Ačiū ir iki kito susitikimo ;))
    P.S. Linkėjimai!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kiekvienas žurnalistas skirtingai supranta savo kūrybos paskirtį. Vieniems tai būdas užsidirbti pinigų, siekti populiarumo ir garbės, kitiems – būtinybė išreikšti save, išsakyti susikaupusias mintis ir jausmus, atskleisti visuomenės ydas, demaskuoti melą ir neteisybę arba pasišaipyti iš nelaimingų žmonių kvailumo.Vienu žodžiu, čia kiekvieno žurnalisto asmeninis reikalas.
    Ačiū už pakvietimą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki visi:)

    Aš taip pat noriu nuoširdžiai padėkoti už šį susitikimą,man labai patiko ir tikrai gavau naudingos informacijos,nekantriai laukiu sekančių susitikimų.:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki,

    Aš noriu prisidėti prie visų ir dar kartelį nuoširdžiai padėkoti už šį susitikimą. Ačiū už galimybę susipažinti su nuostabiais žmonėmis, taip pat už įgytą patirtį ir už viską ką Jūs mums davėte pirmojo susitikimo metu. :))

    AtsakytiPanaikinti